A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр №3"
Миколаївської міської ради

Корисні сімейні ритуали: 6 простих способів стати ближчими із дітьми

Дата: 03.07.2020 14:20
Кількість переглядів: 1135

Сімейні традиції — це не тільки про розваги. Ось їхні 4 потужні функції:

1. Спільність і приналежність до «клану», яку вони створюють та підсилюють емоційні зв’язки між членами сім’ї. Регулярне повторення народжує відчуття безпеки. Саме тому ритуали багато важать для дитини: вони дають відчуття передбачуваності подій. Це можна порівняти з режимом дня для малюків, який робить світ дитини знайомим і зрозумілим.

2. Для батьків ритуали дарують відчуття легкості. Це структури, що впорядковують сімейне життя. Вони спрощують і полегшують побут, виставляють орієнтири, які ні у кого вже не викликають сумніву, не породжують чвар і суперечок.

3. Ритуали допомагають правильно переходити від одного етапу до іншого, завершуючи повний цикл. Ініціація дівчаток або хлопчиків, прощання з навчальним роком, завершення канікул, перехід в іншу школу — ці міні-обряди допомагають усвідомити й відрефлексувати досвід.

4. Традиції необхідні і для того, щоб старше покоління могло передати свої знання і мудрість молодим. Це важливий елемент виховання, адже недарма кажуть: повторення — мати навчання. Завдяки ритуалам діти швидше стають самостійними.

 

6 різновидів сімейних ритуалів, до яких вам захочется долучитися

Часто сімейні ритуали зводяться до якихось великих свят — днів народження, Нового року, Великодня, 1 вересня, Дня матері або Дня батька. Це геть несправедливо: приводів для того, щоб провести час в родині набагато більше! Це можуть бути не тільки гастрономічні витребеньки або подарунки до свята. Спробуйте організувати щоденні, щотижневі або щорічні події для вашого сімейного кола.

 

Щоденні ритуали: Метафоричні карти, «Питання подушці», Подяка за їжу

  • Привітання дня або сонця

    Потрібно вийти на вулицю і сказати «добрий день» небу, землі, квітам і деревам, порадіти новому дню.
  • Подяка за їжу

    Це може бути молитва або більш творча практика. Дітям важливо розповісти, що перед тим, як потрапити до нас на стіл, їжа пройшла довгий шлях, і багато людей в цьому брало участь. Найпростіший приклад — хліб. Його потрібно посіяти, виростити, зібрати колоски, змолоти борошно, замісити тісто і запекти. А ще на кожному етапі є транспорт, який доставляє продукт на млин, на хлібозавод, в магазин. І вже тільки потім тато купив свіжий хліб і привіз додому. Через такі ритуали діти вчаться приймати їжу з правильним настроєм і заряджатися позитивною енергією.
  • Ритуал перед сном

    У нашій родині це обов’язкова частина дня. Ми намагаємося проводити рефлексію дня і подяку дневі. Робимо це в затишній атмосфері: вимикаємо світло, запалюємо свічку, надливаємо кожному чашечку улюбленого напою. Розпитуємо один і одного: «Як пройшов день? Що було важливо? Що запам’яталося? Що б я зробив по-іншому? За що я вдячний?»

Цікавий досвід отримаєте, якщо придбаєте колоду метафоричних карт. Потім кожен по черзі обирає з колоди кілька карт із картинками, які йому в душі відгукуються саме зараз та говорить про почуття та думки, які навіюють ці зображення.

А з дошкільнятами буде цікаво попрактикувати розповідь захопливих історій і «питання на подушці» перед сном. Запитайте в малечі: «Хто був твоїм героєм сьогодні? Чим ти найбільше пишаєшся в собі? Про що ти мрієш? Що тебе порадувало сьогодні? Що тебе засмутило? Кому чи чому ти хочеш сказати спасибі?» Річ у тім, що ми не привчені «опрацьовувати» те, що проживаємо, і часто звертаємо увагу на те, що було не так, замість того, щоб помічати щось хороше. Буде чудово, якщо зможете прищеплювати позитивне мислення дитині змалечку.

 

Щотижневі традиції: Фруктовий шопінг, Чоловічий і Дівчачий день, Сімейна рада

  • Суботній похід на базар

Буде чудово, якщо тато чи мама бере дітей і сам їде на ринок: вчить вибирати овочі, фрукти, квіти, розвиває культуру спілкування. Ще можна разом їздити в магазин: і влітку, і взимку в нашій родині це невід’ємний ритуал вихідного дня.

  • Культурна подія

Зараз карантин і важко спланувати культурний відпочинок, але як тільки з’явиться можливість — ходіть із дітьми в музей, театр, в картинну галерею або відвідуйте культфести, які частенько проводяться в районі чи місті. Це розширює культурні горизонти, допомагає відчути спрагу до прекрасного поза межами екранів планшетів і телефонів.

  • Якісний час тет-а-тет з кожною дитиною в сім’ї

Це дуууже важливо! Кожній дитині просто необхідна порція часу з одним або обома батьками, де вона не просто спілкуватиметься мимохідь, а купатиметься в увазі. Можна організувати «чоловічий день»: хлопчики їдуть на картинг, ходять в барбершоп. А в інший день — похід в кафе «Тільки для дівчаток»: мама ділиться з доньками секретиками, разом обирають морозиво й тістечка, обговорюють життя в родині та школі, планують відпочинок.

А ще як мама я часто проводжу ритуал «купання тільки з дівчатками», де ми запалюємо свічки й аромалампу, вмикаємо улюблену музику та релаксуємо в ванній. Потім я вчу піклуватися про своє тіло — втирати масла, крем, живити волосся масками — це корисно знати ще з дитинства. Адже турбота про внутрішній ресурс — must have для душевного здоров’я і спокою жінки.

Певна, поки ви це читали, вже придумала кілька своїх «фішечок», які допоможуть обов’язково вплітати щотижня щось одне унікальне й неповторне для кожної дитини в сім’ї.

  • Сімейна рада

Це такий орган сімейного самоврядування, де можна зустрічатися й обговорювати, що цікавого сталось на цьому тижні. Якщо були якісь інциденти, розбираємо, що, як і чому сталось, голосуємо за якесь нове правило, яке допоможе нам жити в злагоді.

Ще дуже важливо, щоб у вас був внутрішній сімейний кодекс правил, який можна повісити в доступному для всіх місці. Для маленьких дітей, які не вміють читати, правила можна малювати картинками або іконками. Наприклад, малюємо велике вухо, і це означає, що поки хтось говорить, ми слухаємо, а тільки потім відповідаємо. Намальований чоловічок в будиночку означає, що кожен має право на свій особистий час і простір.

 

Свята дорослішання

Це мегакрута штука, яка, на жаль, не розвинена в нашій культурі, але яку можна з цікавістю освоювати. Одне з найважливіших прагнень дітей — це прагнення дорослішати, тому необхідно їм сигналізувати зрозумілим чином, що це відбувається, причому на кожному етапі. Наприклад, дитина вперше витерла самостійно дбати про інтимну гігієну або навчилась надягати піжаму — саме час для оплесків і маленького свята зі смаколиком.

 

Святкування успіхів

Нам усім дуже потрібна підтримка і визнання, навіть якщо успіхи ці, з першого погляду, незначні, — перша медаль на олімпіаді, перемога на спортивному змаганні (ну і що, що останнє місце!), перша висока оцінка, тато отримав бонус, мама перейшла на нову роботу. Важливо розставляти ці «якірці» регулярно. Так ми привчаємо дітей радіти навіть речам, які видаються буденними. Це збагачує життя й розвиває усвідомлену присутність у соціумі.

 

Сімейне планування

Планувати можна рік, квартал, місяць, тиждень і навіть день. Вкрай важливо залучати дітей до планування сімейного життя. Наприклад, відвідати 5 різних міст у відпустці або прочитати й обговорити 12 книг. Що це будуть за міста, які книги обрати? Коли діти мають право голосу в прийнятті рішень, куди поїхати родині, чому навчитися, що зробити, — вони набагато охочіше «підписуються» на всі ваші ідеї, відчуваючи себе при цьому «господарями» плану.

Такий підхід допоможе уникнути невдоволення і критики, мовляв, самі придумали й мене не запитали чи не попередили, а у мене взагалі інші плани були на вихідні. Ця ситуація особливо гостро вимальовується в сім’ях з підлітками.

 

Family Reunion

Хоча б раз на рік круто збирати всю велику родину разом, щоб проводити вікенд з усією ріднею. Важливо, щоб це не зводилося до застілля дорослих, поки діти надані самі собі або айпаду. Сплануйте щоденні заходи, ігри, вікторини та вечірні тематичні дискотеки. З належною підготовкою такі «зльоти» принесуть максимум задоволення вам, дітям і всім членам сім’ї. Навіть якщо вони й не завжди хочуть подовгу перебувати поруч. Але такі активності надовго залишаються в серцях і живитимуть енергією ваших дітей протягом життя.

Єдине, чого не можна робити категорично — перетворювати ритуали в гнітючий примус, та ще й супроводжувати його загрозливими сентенціями. Мовляв, якщо не підеш зі всіма разом, то…

Натомість, ритуали можна змінювати, доповнювати, вдосконалювати, пристосовувати до віку дитини, що підросла. Необхідно тільки, щоб всі отримували від них заряд позитивних емоцій. Тоді їхня головна мета — слугувати сполучною ланкою між членами сім’ї — буде успішно досягнута. Найбільшим успіхом буде, якщо й ваші діти у своїх сім’ях захочуть продовжити милі сімейні ритуали, яким навчилися у вас.

 

Автор: Олена Юрченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень