A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр №3"
Миколаївської міської ради

День захисту дітей 2020

Дата: 01.06.2020 12:45
Кількість переглядів: 224

Дитяче свято для дорослих: В Україні та світі відзначають День захисту дітей

Сьогодні, 1 червня, Україна та ще понад 60 країн світу відзначають Міжнародний день захисту дітей. Свято, яке асоціюють із морозивом, атракціонами і початком таких довгоочікуваних літніх канікул, має насправді зовсім не розважальний підтекст. 

Історія виникнення свята 

Це одне з найстаріших міжнародних свят. За деякими даними, ідея відзначати виникла 1 червня 1925 року. Цього дня генконсул КНР у Сан-Франциско відшукав у місті китайських дітей-сиріт і влаштував для них урочисті заходи з нагоди національного свята, яке символізує початок літа – Дуань-у-Цзе (Фестиваль човнів-драконів). Такий задум дипломата не залишився непоміченим.

  

 А за цікавим збігом обставин 1 червня 1925 року була ще одна значуща подія: у Женеві відбулася перша міжнародна конференція, під час якої тривало обговорення проблем дітей. Вважається, що саме ці дві події стали визначальними під час вибору дати свята.

Водночас офіційним роком народження Міжнародного дня захисту дітей вважають не 1925-й, а 1949 рік. Саме тоді в Парижі відбулася спеціальна сесія Міжнародної демократичної федерації жінок, на якій і було вирішено заснувати дитяче свято. Таке рішення було зумовлено жахливим становищем дітей по всьому світу в післявоєнний період: багато неповнолітніх лишилися сиротами, без домівок, їжі, хворі. Це не могло залишитися поза увагою міжнародної спільноти.

Відзначати свято почали вже з наступного року: у 1950 році урочисті заходи відбулися в 51 країніУ 1959 році ООН ухвалила Декларацію прав дитини, якою закликала батьків, громадські організації та уряди визнавати права дітей та сприяти їхньому дотриманню. Щоправда, цей документ був радше рекомендаційним. А вже у 1989 роціорганізація представила перший міжнародний документ відповідного характеру – Конвенцію про права дитини.

День захисту дітей в Україні

У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, однак відзначати свято почала з 1998 року – після підписання 30 травня президентом Леонідом Кучмою указу "Про день захисту дітей".

 Символіка свята 

Офіційним символом Міжнародного дня захисту дітей є спеціальний прапорЗелене полотно символізує зростання і гармонію.

 Посередині нього розміщено знак Землі – уособлення спільного дому. Від нього відходять червона, жовта, синя, біла і чорна фігурки – символи різноманітності і терпимості.

Як відзначають Міжнародний день захисту дітей

Звісно, цього дня для дітей влаштовують різні розважальні заходи: конкурси з подарунками, концерти, виставки, вікторини. Однак це свято, скоріше, орієнтоване на дорослих, адже головна мета – розказати про проблеми і труднощі дітей у всьому світі, наголосити на важливості захисту їхніх прав.

1 червня в багатьох країнах світу тривають акції проти абортів. Це можуть бути марші, мітинги, автопробіги, молебні тощо. Однак цього року доведеться обійтися без масових акцій у зв'язку із пандемією коронавірусу та відповідними карантинними обмеженнями.

Окрім того, збирають кошти на лікування онкохворих дітей.

Цього дня світова спільнота закликає також зупинити домашнє насильство, проводить освітні компанії для дітей з інформацією про те, куди вони можуть звернутися в разі обмеження їхніх прав.

  Сьогодні дуже гостро порушено питання дітей-сиріт, переселенців, дітей із неповних чи неблагополучних сімей.

Головний заклик більшості акцій, які відбуваються цього дня в понад 60 країнах світу, – тільки дорослим під силу вирішити проблеми дітей.

 

Джерело: https://ua.112.ua/golovni-novyni/dytiache-sviato-dlia-doroslykh-v-ukraini-ta-sviti-vidznachaiut-den-zakhystu-ditei-537916.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень